Anbefalte hundebøker

Lurer du på hvilke hundebøker du bør lese? Det finnes hundrevis av bøker og mange er ikke å anbefale. På denne listen finner du bøker som er kvalitetssikret og testet av hundetrenere verden over.

Hverdagslydighet fra valp til voksen av Arne Aarrestad og Siri Linnerud Riber

Skal du få valp i huset er dette boken jeg ville startet med. Her får du teori og øvelser du kan jobbe med. Boken gir en fin innføring i belønningsbasert hundetrening og en kort intro til det meste man trenger å vite. Boken funker også godt som et oppslagsverk.


Zak George’s Dog Training Revolution: The Complete Guide to Raising the Perfect Pet with Love

Det kan godt tenkes at du drar kjensel på Zak George fra YouTube eller Animal planet. Han er et kjent fjes, men også en veldig entusiastisk og pedagogisk hundetrener. Jeg så mange youtube-klipp fra han når jeg først ble interessert i hundetrening. Boken gir en god innføring i hundehold og trening. Har du lite erfaring er dette en bok du fint kan starte med.

Kommer også som ebok og lydbok.


Hva gjør jeg når hunden drar? av Turid Rugaas

Det er nok mange som ønsker at de hadde lest denne boken før turgåingen ble problematisk. I denne boken får du en mye brukt metode for innlæring av gå pent i bånd. Vurder også å bruke sele.


Total Recall: Perfect Response Training for Puppies and Adult Dogs av Pippa Mattinson

Innkalling (hunden kommer med engang du roper på den) er en av de viktigste ferdighetene din hund trenger. Dersom du har en hund som mestrer innkalling kan du gi hunden din mer frihet. Denne boken hjelper deg på veien, men vit at dette krever mye øvelse og det er store forskjeller på hunderaser.

Kommer også som ebok.


Lydighetstrening i teori og praksis av Cecilie Køste og Morten Egtvedt

Denne boken er ute av trykk, men finnes i PDF. En videregående bok for deg som ønsker å utvikle sine egne treningsferdigheter så langt som mulig. Merk at boken er skrevet før siste oppdatering av lydighetsreglene.


Don’t Shoot the Dog!: The New Art of Teaching and Training av Karen Pryor

Boken som ofte blir omtalt av hundetrenere som boken som startet deres trening med belønningsbaserte treningmetoder. Boken er fortsatt relevant og gir en god innføring i læringsteori. For oss som er ferske hundetrenere er dette nå en selvfølge, så ikke bli overrasket om du ikke helt skjønner hvorfor boken er så populær. For meg så ga denne boken verdi andre gang jeg leste den. Les denne boken hvis du vil ha en innføring i hvordan hunder (og andre) lærer. Ikke start med denne boken om du er helt fersk.

Finnes også på norsk, men da må du lete.


When Pigs Fly!: Training Success with Impossible Dogs

Er ikke hunden interessert i deg eller dine godbiter? Denne boken er fin for deg som har en litt mer utfordrende hund. Dersom du føler at din hund ikke er helt som de andre. Kort oppsummert handler denne boken om hvordan du kan bruke hundens motivasjoner til din fordel som trener. PS: Ingen hunder er «umulige».


Control Unleashed: Creating a Focused and Confident Dog av Leslie McDevitt

Denne boken (og de andre i serien) er blitt anbefalt av mange hundetrenere jeg har snakket med. Boken gir deg en innføring i belønningsbaserte metoder for å skape ro og fokus for hunder som sliter med dette.

Er også tilgjengelig som ebok her.


Blygerhundar: så gör du din hund till en superhjälte av Jessica Mann

Har du en hund som er redd eller viser aggresjon mot andre er dette boken for deg. Få informasjon og praktiske tips til hvordan du kan hjelpe hunden din. Boken er på svensk.


Klikkertrening for din hund av Cecilie Køste og Morten Egtvedt

Canis har lang fartstid med klikkertrening i Norge og denne boken er en god innføring for deg som vil komme igang med klikkertrening.


Give Your Dog a Bone av Dr Ian Billinghurst

Lurer du på hva greia med råforing er? Da vil jeg anbefale denne boken skrevet av en av de ledende veterinærene innen råforing.


Dominance in Dogs: Fact Or Fiction? av Barry Eaton

Du har kanskje hørt at du «må ta hunden» for å vise «hvem som er sjefen»? Denne boken går igjennom vanlige påstander om dominans og forklarer hvorfor det bare er tull og ikke basert på vitenskap.


Da han møtte hund av Helge O. Svela

Journalist Helge O. Svela fikk seg hund og fordypet seg i vitenskapen. Resultatet ble denne boken. Denne boken er for deg som vil forstå mer om hunden.

Er også tilgjengelig som ebok.


Kulturkollisjonen mellom hund og menneske av Jean Donaldson

Hunder er ikke som i en Disney-film. De handler i egeninteresse og er ikke moralske vesener på samme måte som mennesker. Dette fører til mange konflikter mellom hund og menneske. Denne boken anbefales for alle som har hund.


The Other End of the Leash av Patricia B. McConnell

Dette er nok en bok som vil hjelpe deg og forstå forskjellene mellom hund og mennesker. Lær om vanlige feil vi mennesker gjør fordi vi tenker som primater og ikke hunder.


Plenty in Life Is Free av Kathy Sdao

Noen ganger kan man bli så opphengt i hundetrening at man glemmer forholdet med hunden. Det er helt lov å gi en godbit eller kos helt ut av det blå. Denne boken forteller hvorfor.