Hvordan jeg trener hund: Elizabeth Sommerfeldt, Hardanger Folkehøgskule

Elizabeth Sommerfeldt jobber som lærer ved linja «Hundeliv» på Hardanger Folkehøgskule på Lofthus. Her forteller hun om hundelivet på folkehøyskolen og gir deg sine beste treningstips.

Kan du fortelle kort om deg selv og hvem du er?

Jeg heter Elizabeth Sommerfeldt og jeg bor på Lofthus i Hardanger sammen med tollerne Tia og Darius. Her har jeg startet opp linja «Hundeliv» på Hardanger Folkehøgskule. På denne linja tar elevene med seg sine egne hunder til skolen og bruker folkehøgskuleåret på å lære om hund, og få prøve seg på mange ulike hundesporter med hundene sine. Vi tar med to- og firbente elever til Sjodalen Hyttetun og Camping og har en ukes kurs med Tess Erngren om høsten, og om våren reiser vi til Fjellanger Hundesenter og har både teori og praksis med Rune Fjellanger og Jonas Riise Johansen. Mellom de to linjeturene får vi besøk av instruktører som holder kurs på skolen. Vi har hatt besøk av Siri Linnerud Riber, Anita Jansen, Siv Svendsen, Ghita Ommundsen Fossum, Jessica Karlgren, Peder Zeiner Christiansen, Astrid Weider Ellefsen og Therese Norman Andersen. Mange av dem kommer tilbake år etter år.

Hvordan ble du interessert i hundetrening?

Jeg har hatt hunder rundt meg hele livet, og min mor trente hund på tradisjonelt vis med alle utriveligheter det førte med seg. Jeg hadde mine egne hunder da jeg var barn og ungdom, men det var egentlig ikke før jeg begynte å studere husdyrfag ved NMBU og hadde mine første etologifag med Morten Bakken ved universitetet at jeg begynte å forstå at det kunne, og SKULLE være hyggelig og gøy å trene hund. Det at man slett ikke trengte å «vise hvem som var sjefen» gjorde at jeg fikk fornyet lyst til å trene med min egen hund. 

Hva synes du er viktigst når du trener hund?

Det aller viktigste er å ha det gøy. Som Siv Svendsen sier: «If it’s not fun, you’re doing it wrong». Hvis du og/eller hunden ikke har det gøy når dere trener må dere enten finne på noe helt annet eller finne en annen måte å gjøre det på.

Hvilket hundeutstyr kan du ikke leve uten?

Godbitveska fra Doggonegood er med på alle turer. Den er passelig stor, flere rom med plass til ulike godbiter, hundeposer, klikker og fløyte.

Hvordan ser en optimal dag ut for deg og din(e) hund(er)?

En optimal dag for meg og mine hunder vil være at vi både får til lang tur, og en treningsøkt. Darius ville helst bodd i skogen/på vidda, og han synes aldri turen blir lang nok, mens Tia kunne bodd på treningsbanen, så det måtte blitt en god kombinasjon for oss alle tre.

Hva er det beste treningstipset du har fått?

Enkelt, men effektivt: Bruk en kjøkkenklokke til å ta tiden på øktene dine når du trener. Jeg har en lei tendens til å alltid bare skulle prøve en gang til og en gang til, og det fungerer som regel dårlig. Klokken hjelper meg å heller ha mange korte økter og være bevisst på hvor lange øktene mine er. 

Har du et eksempel på et dårlig råd som ofte går igjen?

Råd som går ut på at du mangler lederskap, hunden dominerer deg eller tester deg, er sta, frekk, lat eller andre utsagn som egentlig bare viser at du ikke har trent smart nok.

Hva er ditt beste råd til en førstegangs hundeeier som nettopp har fått seg valp?

Finn en hundeklubb eller valpekurs som trener belønningsbasert, og som har instruktører med god utdannelse. Snakk med folk du kjenner og stoler på som har brukt samme instruktør og finn ut om de var fornøyd og hvorfor/hvorfor ikke. Vær helt sikker på at de bruker moderne, belønningsbaserte metoder. Ikke gjør noe som føles feil, da er det som regel feil! 

Hvilken hundebok eller bøker har påvirket deg mest? Eller andre læringsressurser?

Det er var helt klart bøkene «Ikke skyt hunden» og «Kulturkollisjonen» som gjorde at jeg for alvor fikk øynene opp for belønningsbasert hundetrening, og hvor urettferdige vi ofte er overfor hundene våre. Anbefales på det sterkeste!

Hvem kunne du tenkt at vi skal intervjue neste gang (innenfor Norden)?

Siri Linnerud Riber! Hun er utrolig dyktig med både hunder og mennesker, har drevet hundeskole, skrevet bøker og samtidig jobber hun hele tiden med å få mer kunnskap om både hunder og mennesker.