Forskere advarer mot farlige godbiter som gir sjelden nyresykdom

Forskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har registrert en tilsynelatende økning i den ervervet nyresykdommen Fanconi syndrom hos hund. De ønsker nå å samle inn og registrere informasjon i et nasjonalt register.

Hva er Fanconi syndrom?

Fanconi syndrom er en sjelden nyresykdom som kan være arvelig eller ervervet. Den fører til redusert funksjon i nyrene.

Hva er symptomene?

Noen av symptomene er:

  • Overdreven urinering
  • Overdreven tørste
  • Redusert matlyst
  • Vekttap
  • Lite energi
  • Dårlig kroppstilstand
  • Redusert eller unormal vekst i hunder i vekst

Hva forårsaker nyresykdommen?

I USA, Australia og Storbritannia har de sett en sammenheng mellom Fanconi syndrom og tørkede godbiter fra kylling, and og søtpotet. Det som var felles for alle var at de kommer fra Asia. Selv om det er registrert mange tusen tilfeller av sykdommen er det ikke bevist hvilke stoffer i produktene som er årsaken. Derfor må vi være ekstra på vakt. Og derfor har vi ikke noe annet valg enn å ekskludere alle godbiter fra Asia.

Dersom du har mistanke om at hunden din har sykdommen ta kontakt med en veterinær. Du bør slutte å gi godbitene snarest, da Fanconi syndrom ofte forsvinner etter at inntak av de farlige godbitene stoppes. For de som blir friske kan det tar noen måneder til ett år. For noen hunder får de alvorlig og vedvarende nyreskade. Oppsøk derfor alltid veterinær.

Rapporter inn tilfeller til NMBU

Tilfeller av Fanconi syndrom kan rapporteres her.

Hvordan unngå fare?

For å unngå fare må vi som hundeeiere være ekstra på vakt. Les nøye på innholdsfortegnelse og se hvor godbitene kommer fra. Du vil ofte bli sjokkert over å se at norske dyrebutikker har godbiter fra Asia. Det er ingen sammenheng mellom design på emballasjen og kvaliteten på produktet.

Kilder