Hvordan jeg trener hund: Morten Egtvedt, Canis hundeskole

Morten Egtvedt er leder for Canis hundeskole og er en anerkjent hundetrener og forfatter. For å lære mer om alt han driver med kan du se: canis.no, canishundeskole.no, canisakademiet.no og grunnferdigheter.no.

  • Navn: Morten Egtvedt
  • Beskrivelse: Leder for Canis Hundeskole
  • Firma: Canis hundeskole

Kan du fortelle kort om deg selv og hvem du er?

Jeg heter Morten Egtvedt og begynte med hundetrening som 16-åring. Det er ganske nøyaktig 30 år siden. Jeg trente hund mer eller mindre døgnet rundt de første årene, og den første hunden min ble i løpet av få år godkjent som redningshund, militær patruljehund og deltok i flere NM i bruks med en bronsje som beste resultat. Har hatt flere flat-coater siden den gang, men i sommer fikk vi faktisk en schäfervalp som trenes for fullt akkurat nå. Du kan følge treningen hennes på www.grunnferdigheter.no

Sammen med min kone Cecilie Køste startet vi hundetidsskriftet Canis i 1998, og Canis Hundeskole et par år senere. Vi har skrevet tre bøker om klikkertrening, og dette er en måte å trene på som vi virkelig brenner for. Siden 2003 har vi kjørt en årlig klikkerinstruktørutdannelse. Ca. 250 personer har til nå gått gjennom denne utdannelsen, og jeg bruker vel omtrent 80% av arbeidstiden min på dette kurset. 

Hvordan ble du interessert i hundetrening?

Jeg ønsket meg hund i flere år før jeg endelig fikk lov å kjøpe som 16-åring. Jeg har generelt en tendens til å gå veldig opp i ting jeg interesserer meg for, så jeg gikk all-in med en gang og slukte alt jeg kom over av kurs og bøker. Jeg studerte også biologi/psykologi på universitet fordi jeg ville lære mer om hundetrening. Jeg var også heldig med at den første hunden min var veldig lettlært, og veldig godt egnet for trening. Jeg fikk derfor kjapt bra resultater selv om jeg ikke alltid visste hva jeg gjorde i starten, og det gjorde nok at interessen bare ble sterkere. Mange trivelige folk i Nidaros Brukshundklubb og i Norske Redningshunder gjorde også sitt til at interessen ble holdt oppe de første årene, helt til hundetreningen hadde blitt både jobb og livsstil. Jeg møtte selvfølgelig kona gjennom hundetreningen også…

Hva synes du er viktigst når du trener hund?

Det viktigste er jo enkelt og greit at både hund og eier har det moro med treningen. Uten det er det ikke noen vits i å holde på. 

For min egen del er jeg (i tillegg til å ha det moro med treningen!) kronisk opptatt av målbar framgang i hver eneste treningsøkt. Hvis valpen min kan bli sittende 10 sekunder fra før, kan jeg f.eks. bestemme meg før jeg starter treningsøkten at vi skal komme opp til 20 sekunder i løpet av den neste økten. Og hvis hunden min kan tilby 6 korrekte utgangsstillinger på 60 sekunder, kan jeg f.eks. ha som målsetning at den skal greie 10 korrekte repetisjoner på 60 sekunder før vi gir oss for denne økten. 

All framgang i hundetrening kan måles objektivt i frekvens og/eller varighet, og jeg er veldig fokusert på å «know my numbers» i treningen. På den måten er det lettere å holde fokus på det som er viktig, og du oppdager det med en gang hvis ikke treningen går så kjapt framover som den bør gjøre. 

Hvilket hundeutstyr kan du ikke leve uten?

Jeg trenger egentlig svært lite hundeutstyr. Gi meg en klikker og to tennisballer, så kommer vi langt med det.

Hvordan ser en optimal dag ut for deg og din(e) hund(er)?

Da har vi trent både lydighet og spor og/eller rundering og hatt bra framgang på det vi har trent på. 

Hva er det beste treningstipset du har fått?

«Lær inn adferden frivillig før du setter på signalet.» Når jeg leste det første gang var det som å slå på ei lysekrone inne i hodet mitt. 

Har du et eksempel på et dårlig råd som ofte går igjen?

Råd som bygger på straff er litt for åpenbart her. Så det jeg kanskje kan trekke fram i stedet er alle råd som bygger på en eller annen form for mentalisme, altså at man bruker en forklaringsmodell som bygger på en eller annen abstrakt (oppdiktet) struktur inne i hodet på hunden. Hvis du hører begrep som «lederskap», «motivasjon», «konsentrasjon», «relasjon» osv, er vi inne i mentalismen, og det er aldri der du finner de mest presise svarene. 

Hundens adferd blir alltid selektert av miljøet, 100%. Som hundetrenere bør vi øve oss på å observere 
A: Det som skjer FØR adferden
B. Selve adferden
C: Det som skjer rett ETTER adferden

Her finnes alle svarene du trenger for å forbedre treningen din og løse eventuelle problemer (hvis du kan litt grunnleggende adferdsanalytisk teori). 

Hva er ditt beste råd til en førstegangs hundeeier som nettopp har fått seg valp?

Lær mest mulig så fort som mulig! Les bøker, og delta på bra kurs. Da slipper du å være et lett bytte for dårlige råd.  

Hvilken hundebok eller bøker har påvirket deg mest? Eller andre læringsressurser?

Jeg leser svært sjelden «hundebøker». Det finnes noen gode hundebøker, og nye hundeeiere bør starte med disse. Men hvis du vil ligge i forkant som hundetrener de neste 10-20 årene har jeg kun et råd: Lær deg adferdsanalyse! All hundetrening som ikke bygger på adferdsanalytiske prinsipper vil framstå helt avleggs om 10-20 år (og er det vel strengt tatt allerede…). Faglitteratur om adferdsanalyse er helt klart det jeg vil anbefale. Det finnes masse å velge mellom, både på norsk og engelsk. «Målrettet miljøarbeid, del 1» av Horne & Øyen er den boka jeg bruker å anbefale som en god start for hundetrenere som vil lære mer om adferdsanalytiske prinsipper. 

Hvem kunne du tenkt at vi skal intervjue neste gang (innenfor Norden)?

Jeg sender gjerne stafettpinnen videre til to av mine favorittdamer, Eva Bertilsson og Emelie Johnsson-Vehg i Sverige.