Hvordan jeg trener hund: Nina Haaland, Hund i Fokus

Nina Haaland jobber som atferdskonsulent i Hund i Fokus og er sertifisert Control Unleashed instruktør. Hun skriver blogg og er aktiv på Facebook, Instagram og Twitter. Dette er en dame du bør følge med på. Les hennes beste tips her.

  • Navn: Nina Haaland
  • Yrke: Atferdskonsulent og instruktør
  • Firma: Hund i Fokus

Kan du fortelle kort om deg selv og hvem du er?

Jeg bor med mann og datter i Fiskum i Øvre Eiker. Har to hunder og to hester er sertifisert atferdskonsulent på hund via Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr og Universitetet på Ås (UMB). Jeg er dommer i Kreativ Lydighet, og konkurrerer selv i sporten. Jeg har drevet hundeskolen Hund i Fokus siden 2002, og er stadig i utvikling kunnskapsmessig. Jeg blir aldri ferdigutdannet innen hundefaget! Jeg har mest atferdskonsultasjoner, men også noen kurs. De kursene jeg holder oftest er Passeringskurs og «Kommunikasjon og Kontakt kurs» (Control Unleashed prinsippene), men også ett og annet sporkurs, kantarellsøkskurs og triksekurs.

Hvordan ble du interessert i hundetrening? 

Har alltid hatt interesse for dyr. I barndommen var det hest som opptok meg mest. Jeg hadde en katt, og familien hadde hund. Da jeg som ung voksen fikk en omplasseringshund som var engstelig for omtrent alt og alle, inkludert meg, ble interessen for trening og adferd vekket. Han, Schamo, var min første lærer.

Hva synes du er viktigst når du trener hund? 

At jeg er tydelig overfor hunden og at hunden har glede av treningen. Å være tydelig kan være vanskelig. Det krever god planlegging, bra oppbygging av kriterier – og ikke minst så kreves det en god kommunikasjon med hunden. Man må også ha forståelse for at enhver hund er et individ, ingen er like, og treningen må tilpasses det enkelte individ.  

Hvilket hundeutstyr kan du ikke leve uten? 

Jeg tror ikke det er noe utstyr jeg ikke klare å leve uten. Eller, kanskje sele, om jeg skal nevne noe.. Jeg ville ikke likt å måtte bruke halsbånd hver gang jeg går tur med hunden, og i dagens samfunn er det ofte hunden ikke kan gå løs. Jeg liker å gi hunden friheten til å trekke når vi er på tur i skauen, og til det trengs en sele.

Hvordan ser en optimal dag ut for deg og din(e) hund(er)? 

En optimal dag inneholder en lang tur. Innenfor det så kan det være store variasjoner, og hva som er best er ikke alltid godt å si skogstur, fjelltur, kanotur, bytur – alt har sin sjarme. I tillegg så er det også fint å få med en god treningsøkt.

Hva er det beste treningstipset du har fått? 

Her må jeg faktisk melde pass. Jeg har fått mange gode råd oppgjennom tidene, fra mange gode instruktører. Men, jeg tror kanskje det jeg generelt har best nytte av er bekjentskapet med Leslie McDevitt og hennes Control Unleashed prinsipper. Der har jeg gått i lære av den beste. 

Har du et eksempel på et dårlig råd som ofte går igjen? 

Du må få bedre lederskap over hunden din”. Hva betyr det? Kommer man med et slikt råd så må man utdype. Det kan bety alt fra å være fysisk tøff mot hunden til å være en bedre veileder. Et råd mange slenger fra seg uten å gi noen videre hjelp..

Hva er ditt beste råd til en førstegangs hundeeier som nettopp har fått seg valp?

Inkluder valpen som et medlem i familien. I tillegg så anbefaler jeg å finne et godt valpekurs der de legger vekt på trening med positiv forsterkning, der kurset tilrettelegges for den enkelte valp og eier. Ikke tillat at instruktør eller andre påfører valpen din noen form for ubehag!

Hvilken hundebok eller bøker har påvirket deg mest? Eller andre læringsressurser?

Control Unleashed bøkene. Avdøde Sophia Yin har også vært til stor inspirasjon, samt mange flere dyktige mennesker! Har du tilgang på podkast vil jeg anbefale Drinking from the toilet med Hannah Branigan.

Hvem kunne du tenkt at vi skal intervjue neste gang (innenfor Norden)? 

Tidlig i vår var jeg observatør på et kurs med en Svensk dame, Milene Wallin. Hun hadde mye bra for seg, og jeg kunne godt tenkt meg å lære henne bedre å kjenne.