Hvordan jeg trener hund: Ørjan Zahlsen, engasjert hundeeier og jeger

Ørjan Zahlsen er en engasjert hundeeier og jeger. Han har elghund og utdanner seg til hundetrener ved Innlandet hundesenter i Bodø. Her kan du se et veldig populært klipp av Ørjan hvor han snakker om dominans og myter på Facebook.

Kan du fortelle kort om deg selv og hvem du er?:

Etter å ha gått ut av yrkeslivet ble det viktig å ha noe meningsfullt å holde på med. Og siden jeg har hund og er interessert i hundetrening var jo valget greit. Så nå er jeg elev ved Innlandet hundesenters hundetrenerutdanning i Bodø. Målet er å leve av hund i fremtiden. Jeg har en plan.

Hvordan ble du interessert i hundetrening?

Jeg har vært interessert i hund og hundetrening i mange år. Jeg ser jo opp til de som får til et godt samarbeid med hunden sin, så når muligheten til å få utvidet kunnskapen dukket opp, så måtte jeg bare gjøre det.

Hva synes du er viktigst når du trener hund?

Det viktigste når jeg trener hunden synes jeg er at hunden synes økta er artig og at vi får til et positivt samarbeid. Nå har jeg jo en elghund, så vi trener mye rundt dette med å finne elg. Det gir mange flotte opplevelser som både jeg og hunden lærer mye av.

Hvilket hundeutstyr kan du ikke leve uten?

Det hundetrenerutstyret jeg ikke kan leve uten må være langline. Fantastisk for å lære inn ulike øvelser som innkalling, gå pent i bånd og sporingstrening. 

Hvordan ser en optimal dag ut for deg og din hund?

En optimal dag for meg og hunden må nesten være når vi sporer elg og får observere elgen på litt avstand. Det er en stor opplevelse for både hunden og meg. Den type opplevelser gir en utrolig motivasjon for videre trening.

Hva er det beste treningstipset du har fått?

Jeg tror det beste treningstipset jeg har fått må være todelt. Tålmodighet og positivitet i treningen. 

Har du et eksempel på et dårlig råd som ofte går igjen?

Det er dessverre mange dårlige råd som går igjen. Et av dem er at du må vise hunden hvem som er sjefen gjennom å dominere den. Jeg har veldig klare meninger om den type tanker…..

Hva er ditt beste råd til en førstegangs hundeeier som nettopp har fått seg valp?

Meld deg på et valpekurs om mulig hvor kursholderene har en positiv tilnærming til hundetrening. Den sosialiseringen et godt valpekurs gir er uvurderlig videre i livet til hunden. 

Hvilken hundebok eller bøker har påvirket deg mest? Eller andre læringsressurser?

Det er mange gode bøker der ute. Men Turid Rugaas sin bok «på talefot med hunden» og Jean Donaldson «kulturkollisjonen mellom hund og menneske» er bøker jeg mener alle hundeeiere burde lese jevnlig. 

Hvem kunne du tenkt at vi skal intervjue neste gang (innenfor Norden)?

Jeg synes du bør intervjue Lisbeth Borg de Waard. Hun har gjennom mange år holdt veldig mange kurs, hjulpet mange hunder og utdannet hundetrenere. I tillegg har hun gitt oss muligheten til å ta utdanning som hundetrener her oppe.