Sele eller halsbånd til hund? Dette må du tenke på

Det finnes mange fine seler og halsbånd, men har du tenkt på hva som er det beste for hunden? På grunn av hundens helse er det svært viktig å lære inn gå pent i bånd. Uansett hvilket utstyr du bruker. I denne artikkelen skal vi se på hvilke skader halsbånd kan gi og hvorfor vi anbefaler bruk av sele. Denne artikkelen trekker fram flere kilder, men vi skulle gjerne sett mer forskning på området. Etter hvert som nye studier kommer vil vi oppdatere artikkelen.

Nakkeskader

Ved bruk av halsbånd kan hunder som trekker og eiere som rykker i båndet gi nakkeskader.

“91% of the dogs who had neck injuries had also been exposed to jerking on the leash by the owner or been allowed to pull hard on the leash for long periods of time.” Kilde: Back Study By Anders Hallgren (en studie på over 400 hunder)

Studien til Anders Hallgren støttes av funn fra Are Thoresen.

“En studie utført på 350 hunder av den norske veterinæren Are Thoresen påviste nakkeskader hos 78% av hundene. 98% av disse brukte halsband, ikke sele.” Kilde: Good dog blogg

Andre skader og plager

“Hunder får dårlig syn og kan bli blinde. Skader på skjoldbruskkjertelen kan føre til hypothyriose og dermed mange plager, sykdommer og atferdsproblemer. Og halsband er meget ubehagelig.  Prøv selv å bli gått tur i med et stramt band. Det gjør du ikke lenge.” – Turid Rugaas

Kilder:

Strupehalsbånd og kveling er farlig

Det finnes dokumentasjon på at kveling av hunden kan gi hjerneskader. Vi fraråder på det sterkeste å bruke halsbånd og metoder som fører til kvelning av hunden.

Kilde:

Sele anbefales for de fleste

På grunn av hvor utsatt hundens nakke og hals er og farene ved feilaktig bruk av halsbånd, så anbefaler vi ikke halsbånd til tur i bånd. Om du har en hund som aldri trekker i båndet er det selvsagt en annen sak.

Vi anbefaler sele. Bruk en sele som sitter godt. Ta mål av hunden før du bestiller og juster selen slik at den sitter godt. Vi har instruksjoner på våre produktsider med mål og bruksanvisning.

Øv på å gå pent i bånd

Det er en myte at hundesele automatisk gir en hund som trekker. Det handler om hva hunden har lært. Det finnes utallige videoer på YouTube og artikler hvor du kan få hjelp til hvordan du lærer inn gå pent i bånd. Jeg kan selv skrive under på at det ikke er lett å få til dette perfekt, men alt er bedre enn en hund som sleper deg på tur i et halsbånd. Unngå bruk av rykk i halsbånd. For sterke hunder som allerede trekker hardt kan sele med feste foran være et godt verktøy ved innlæring. Se Ruffwear Front Range. Turid Rugaas, som er en anerkjent norsk hundetrener har skrevet en flott bok med navn “Hva gjør jeg når hunden drar i båndet?” som vi anbefaler. Hun er forøvrig sterk forkjemper for bruk av sele.

Noen tips til videoer om å gå pent i bånd (du finner mange fler):

Gå uten bånd

Bor man i by så kan det være upraktisk å finne friområder hvor hunden kan gå løs, men selv om det kan være ekstra arbeid, så anbefales det på det sterkeste. I perioder med båndtvang bør langline brukes. Aldri bruk halsbånd med langline.

Hvilken sele skal jeg velge?

Jeg liker godt seler fra Ruffwear.

Tips

  • Bruk sele på tur
  • La hunden gå løs (med langline med sele under båndtvang)
  • Lær gå pent i bånd

Denne artikkelen vil bli oppdatert etter hvert som vi finner mer forskning. Har du innspill eller tips til andre studier? Tips oss gjerne.

Oppdatering

Hunomhund.no har skrevet en fin artikkel som oppsummerer nyere forskning på bruk av halsbånd. Konklusjonen fra forskerne ble at alle typer halsbånd de testet kan gi for stort trykk på halsen til at de kunne anbefale bruk av halsbånd.

Flere gode artikler