tiina jor

Hvordan jeg trener hund: Tiina Jor i Bra! Hundetrening

Tiina Jor er hundetrener i Bra! Hundetrening og driver med nosework. Hun publiserer mye nyttig, så sjekk ut hjemmesiden, Facebook, Instagram og Youtube-kanalen hennes.

  • Navn: Tiina Jor
  • Beskrivelse: Hundetrener med atferdskompetanse
  • Firma: Bra! Hundetrening

Kan du fortelle kort om deg selv og hvem du er?

Jeg bor langt uti skauen i Eidskog med min omplasseringshund, Raya. Hun er en blanding av drever, jack russel og ungarsk vizsla på tre år som gjør hverdagen interessant og underholdende. Jeg har en ME-diagnose som dessverre begrenser meg mer enn jeg skulle ønske, men det overskuddet jeg har, brukes stort sett på hund på forskjellig vis. Jeg ble hekta på nosework for to år siden og ble ferdig med instruktørutdanning innen det i januar. Planen er å konsentrere seg mest på det i tillegg til håndteringstrening, som fascinerer meg.

Hvordan ble du interessert i hundetrening?

Jeg har alltid elsket hund, men ble virkelig bitt av basillen da jeg selv endte opp hos en kvalifisert atferdskonsulent fordi mine egne hunder slåss  for mange år siden. Jobben med å bygge opp relasjonen mellom dem og å reparere relasjonen mellom meg selv og dem førte til at jeg ville lære mer, så jeg havnet på klikkertrenerkurs hos Canis og da var det definitivt gjort. Siden da har jeg bare fortsatt å lære om hund og atferd og trening. Hos Turid Rugaas lærte jeg mye om å se hver enkelt hund som et individ som fortjener å bli sett for den de er. Det er jeg veldig takknemlig for.

Hva synes du er viktigst når du trener hund?

Å se individet og bygge tillit. Å skape en treningssituasjon der hunden mestrer, har det moro og blir hørt og sett. Hunden skal ha lyst til å delta og ha valg. Kriteriesetting er utrolig viktig. Det å kunne la være å ta det personlig når ting ikke går som man hadde tenkt, men heller ta en pause og revurdere treningsplanen.

Hvilket hundeutstyr kan du ikke leve uten?

Nå til dags ville jeg si noseworkutstyr. Jeg er også veldig glad i klikkeren min. Den fikk jeg av Nina Haaland på Hund i Fokus på den tidligere nevnte atferdskonsultasjonen i 2007. Den har liksom blitt et symbol på min retningsendring innen filosofi rundt hund. Jeg var så lettet over at jeg kunne få trene hund uten å måtte være hard eller sint eller korrigere mer.

Hvordan ser en optimal dag ut for deg og din(e) hund(er)?

Tidlig morgentur, så Raya kan få spore dyrene som har vært ute på natta. Hun liker særlig å spore rev. En optimal dag må inneholde nosework. Gjerne på nye steder. God tid til avslapning i hagen. Gjerne et webinar eller en webclass fra Animal Training Academy eller Stacy Barnett (nosework) og noe trening inspirert av dette. Ofte håndteringstrening. Mye kos. Raya har naturligvis minst et ord med i laget. For eksempel er det hun som bestemmer hvor turene går og hvor lange de er 90% av tiden.

Hva er det beste treningstipset du har fått?

Lær deg hundespråk. Da har du muligheten til å virkelig forstå din hund og hvordan de opplever verden og vår omgang med den. Det gir et utgangspunkt for å bygge sterke bånd.

Har du et eksempel på et dårlig råd som ofte går igjen?

At hunden trenger å få beskjed om når den gjør feil. De gjør faktisk ikke det, man må bære lære seg å tenke litt annerledes. Fokuser på å legge opp hverdag og trening slik at hunden lykkes, og revurder plan og kriterier hvis det ikke funker. Lær hunden det du ønsker den skal gjøre istedenfor det du ikke ønsker. Så kan du bare be den om å gjøre det istedet.

Hva er ditt beste råd til en førstegangs hundeeier som nettopp har fått seg valp?

Vær valpens trygge base. Vær den valpen kan stole på og som den vet ikke vil utsette den for redsel eller smerte med overlegg. All din omgang med valpen, ditt valg av treningsmetoder, stemmeleie og kroppsspråk danner grunnlaget for hvordan valpen oppfatter deg og hvilke følelser som utløses når den ser deg eller hører stemmen din. Vær en kilde til gode følelser. Livet er fullt av frustrasjon og ting som kanskje ikke bare er hyggelig. Vi trenger ikke bidra til det. Som Tess Erngren sier ”Vær din hunds beste venn”.

Hvilken hundebok eller bøker har påvirket deg mest? Eller andre læringsressurser?

Ikke skyt hunden av Karen Pryor og På talefot med hunden av Turid Rugaas var virkelig øyeåpnere for meg. Alt av Patricia McConnell er absolutt verdt å lese. Jeg har en hel liste på hjemmesida mi over gode bøker, vanskelig å velge noen få. Lydighetstrening i teori og praksis av Egtvedt og Køste er fenomenal og Dyrenes Følelsesliv av Marc Bekoff er og en favoritt. Animal Training Academy er mitt nye ”hjem” for tiden. Utrolig mange dyktige folk innen dyretrening der som deler veldig generøst av kunnskapen
sin.

Hvem kunne du tenkt at vi skal intervjue neste gang (innenfor Norden)?

Jeg skulle gjerne se at du intervjuet den som åpnet døra til positiv hundetrening for meg, Utrolig dyktige og kunnskapsrike Nina Haaland.