Hvordan jeg trener hund: Tonje CK Hennig i Hundelykke

Tonje CK Hennig er atferdsterapeut og dyretrener. Lær mer om hvordan hun trener hund og hundelykkemetoden. For mer informasjon se hundelykke.no og følg henne på Facebook.

  • Navn: Tonje CK Hennig
  • Yrke: Atferdsterapeut og dyretrener
  • Firma: Hundelykke Atferdssenter

Kan du fortelle kort om deg selv og hvem du er?

Jeg startet eget hundesenter i 2004 etter fullført utdannelse hos Turid Rugaas. Hundelykke er min fulltidsjobb, og i år satte jeg igang Hundelykkes Hundetrenerskole og to vidunderlige kollegaer er nå under utdanning hos meg.

Jeg har selv videreutdannet meg kontinuerlig de siste 15 årene, og holder meg løpende oppdatert på alt som skjer innen moderne hundetrening via kursing, seminarer og tilgjengelig forskning. Akkurat nå er jeg under utdanning for å bli Control Unleashed- og Do as I do instruktør. Er diplomert hundemassør og har drevet med yoga i 10 år, og dette gjenspeiler seg på mine kurs gjennom fokus på pust, rotrening og taktil belønning. Hundelykkemetoden har også elementer fra Montessori pedagogikk, for både to- og firbente har nytte av forutsigbarhet og rutiner, men også muligheten til å være selvstendige og kreative!

Hvordan ble du interessert i hundetrening?

Jeg bodde i USA som barn, og på besøk i en wildlife park i Canada så jeg ulv for første gang. Det var kjærlighet ved første blikk, og fra jeg var 4 år til jeg fikk min egen hund som 11 åring, passet jeg alt av nabohunder og tilbrakte så mye tid med firbente som mulig. Jeg er også så heldig at jeg har fått jobbe med ulv ved flere anledninger, og dette har betydd enormt mye for måten jeg trener hund på.

Hva synes du er viktigst når du trener hund?

Det må være at hunden synes det er morsomt å jobbe sammen med meg. Hundetrening for meg er samspill og forståelse, og ved å lese hunden og forstå hva den formidler også under trening, er det både morsommere å jobbe sammen og mye lettere å lære – for oss begge.

Hvilket hundeutstyr kan du ikke leve uten?

Godbitlommene til AddPocket!

Hvordan ser en optimal dag ut for deg og din(e) hund(er)?

Jeg bor på en øy og har både skogen og havet rett utenfor døra, så en perfekt dag er varm nok til en svømmetur med hunden, og senere en skogstur i sola med både lek, opplevelser og stillhet sammen.

Hva er det beste treningstipset du har fått?

Det er mange! Jeg elsker å lære og høre hvordan andre gjør ting, men jeg hørte nettopp en podcast med hundetrener Kay Laurence og jeg synes hennes måte å tenke rundt positiv trening på var inspirerende.

Har du et eksempel på et dårlig råd som ofte går igjen?

Jeg tror dårlige råd er velmenende, men ofte handler om manglende kunnskap. Akkurat som «uønsket atferd» er subjektivt (og for hunden ofte naturlig atferd!), er det alltid viktigere å fokusere på hvordan vi selv kan bli bedre, og hva vi kan gjøre for å hjelpe hunden å lykkes. Det viktigste vi kan gjøre er å spre kunnskap og forståelse.

Hva er ditt beste råd til en førstegangs hundeeier som nettopp har fått seg valp?

Valpen trenger tålmodighet, støtte og kjærlighet. Da gjør det meste seg selv. Men aller viktigst er søvnen. Uten nok søvn er det så mye vanskeligere å lære, konsentrere seg og generelt fungere optimalt. Mye frustrasjon kunne vært unngått dersom valpen fikk sove nok.

Hvilken hundebok eller bøker har påvirket deg mest? eller andre læringsressurser?

Jeg tror jeg må si På talefot med hunden, denne boken åpnet øynene mine for hundens språk og kommunikasjon, og hjelper meg fortsatt både på kurs, konsultasjoner og med egne hunder.

Akkurat nå er det Leslie McDewitts nyeste bok Control Unleashed – Reactive to relaxed som jeg er mest entusiastisk over.

Hvem kunne du tenkt at vi skal intervjue neste gang (innenfor norden)?

Det må bli min venninne og kollega Betina Sabinsky som driver DogWise i Danmark. Fantastisk dyktig og kunnskapsrik!